unitynederland.nl

De zorgverzekering in Nederland: hoe staan we ervoor?

zorgverzekering

De zorgverzekering: hoe staat die ervoor? En hoe zit het met de actuele zorgpremies en dekkingen?

In dit artikel van Unity Nederland kun je daar meer over lezen! Zonder twijfel is dit niet het spannendste onderwerp, maar je kunt er een hoop mee winnen door scherp te zijn om wat (en waarvoor) je nu eigenlijk je premie betaalt.

De actuele stand van de zorg(verzekering)

Afgelopen Prinsjesdag is het bekendgemaakt dat de zorgpremie iets omhoog gaat in 2019. Vanaf volgend jaar zullen we per persoon zeer waarschijnlijk (ongeveer) € 6,-  meer betalen per maand. Ook het verplicht eigen risico lijkt straks omhoog te gaan. Deze stijgt mogelijk van € 385,- naar € 400,-.

De reden hiervoor, is dat het kabinet de stijgende zorgkosten voor wenst te zijn. De zorgverzekering wordt dus iets duurder, maar de zorgtoeslag zal in dit geval ook gaan stijgen. Tot € 130,- per jaar.

De kosten voor zorg worden over het algemeen dus hoger. De toenemende vergrijzing en nieuwe technologieën en innovaties in de zorg liggen hier aan ten grondslag.

Nieuwe toevoeging aan het basispakket

Het basispakket is uiteraard de minimale (verplichte) zorgverzekering die elke persoon in Nederland heeft. Daar worden met regelmaat nieuwe dekkingen en zekerheden aan toegevoegd. Zo heeft Minister Bruins van Volkgsgezondheid laten weten dat eet- en sport coaches en diëtisten binnenkort aan het basispakket worden toegevoegd.

Dat is voor iedereen goed nieuws, maar met name voor mensen die in de (nabije) toekomst iets aan hun overgewicht willen doen.

De redenering? Gezond leven betekent minder ziektekosten. Daardoor raken bepaalde ziektekosten lager, zoals die voor diabetes. Op de langere termijn heeft deze ontwikkeling voor de algemene volksgezondheid een goede impact. Erg prettig dat dit straks dus in het zorgverzekering basispakket zit!

Tips voor een nieuwe zorgverzekering op 1 januari

Je mag maar één keer per jaar wisselen van zorgverzekering. Let hier dus goed op en nog belangrijker: maak er ook verstandig gebruik van. Je betaalt namelijk al gauw te veel, voor aanvullende dekkingen die je niet (of niet meer) nodig hebt. Misschien kun je niet per se besparen, maar zie je andere opties tot aanvullende verzekeringen. Je kunt hoe dan ook meer uit je zorgverzekering halen dan je nu doet. Mits je er een tijdje niet naar heb gekeken, natuurlijk.

Om snel een goede zorgverzekering te vinden voor het nieuwe jaar, kun je het best aanbieders gaan vergelijken. Alleen door diverse polissen en dekkingen met elkaar te vergelijken, kun je eenvoudig een nieuwe zorgverzekering vinden.

Ik zeg doen!

Mobiele versie afsluiten