unitynederland.nl

Een positief pad tot leven

Maak je bedrijf productiever met een goede personeelsplanning

Met een goede personeelsplanning kunt u ervoor zorgen dat uw medewerkers productiever worden en dat u daarmee een grote efficiëncy slag maakt. De personeelsplanning krijgt niet bij iedere organisatie de aandacht die het verdient. Zonde want u kunt er veel winst mee boeken. De hoogste tijd dus om de personeelsplanning binnen je organisatie strak te organiseren. Je kunt dit doen door een aantal stappen goed in te richten en kort gezegd vraag en aanbod op een goede manier bij elkaar brengen. Hoe je dit kunt doen? Lees snel verder.

De stappen binnen het personeelsplanning proces

De personeelsplanning bestaat uit vier stappen. De zogenaamde forecasting, capaciteitsmanagement, de planning en het maken van het werkrooster. De forecasting is de eerste stap. Hierin brengt je zo goed mogelijk in beeld welk werkaanbod aankomende periode op het bedrijf af gaat komen. Hoe gedetailleerder hoe beter. Zo ontstaat er inzicht in welk werk te verzetten is in die betreffende periode. Capaciteitsmanagement houdt in welk capaciteit is beschikbaar om het werk te doen. Feitelijk is dit je personeelsbestand. Welke medewerkers zijn er beschikbaar voor hoeveel uur. Er begint al langzaam inzicht te ontstaan of er een match is tussen vraag en aanbod. Dit beeld wordt nog scherper door de planning. Welk werk moet wanneer gebeuren. Als je je personeelsplanning scherp hebt kun je dus ook duidelijker tegen de klant aangeven wanneer je welk werk kunt doen en kan je dat in deze fase dus inplannen. Als laatste stap is er het werkrooster. Wie moet wanneer werken om te zorgen dat de hierboven benoemde planning gerealiseerd kan worden. met behulp van goede software kun je deze laatste stap efficiënt invullen. Het werkrooster is ook het document wat je richting de medewerkers kunt communiceren en het sluitstuk om te zorgen dat gebeurd wat moet gebeuren.

Personeelsplanning en medewerkerstevredenheid

Zoals eerder aangegeven breng je met een goede personeelsplanning vraag en aanbod bij elkaar met betrekking tot werkaanbod. Dit heeft een positief effect op de medewerkerstevredenheid. Het zorgt er namelijk voor dat het aanbod van werk behapbaar is voor de medewerker en er dus geen te grote werkdruk is. Daarnaast kun je met behulp van goede software ervoor zorgen dat medewerkers kunt inroosteren op basis van de competenties. Dit zorgt ervoor dat medewerkers meer doen waar ze goed in zijn wat het werkplezier en dat komt de medewerkerstevredenheid ten goede.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 unitynederland.nl

Thema door Anders Norén